Vlaamse terrariumvereniging zorgt voor opvang waterschildpadden in parkvijver Strombeek – Bever.

Naar aanleiding van het krantenartikel in het nieuwsblad van 30 juni 2012 en het VRT nieuws van zondag 1 juli 2012, heeft de Vlaamse terrariumvereniging contact opgenomen met schepen Patrick Vertongen (CD&V).

De Vlaamse terrariumvereniging bestaat bijna 20 jaar en heeft als doel : “Het verantwoord houden van reptielen en amfibieën”. Dit doet ze door evenementen te organiseren en hulpdiensten te assisteren tijdens interventies . Ook het samenwerken met de Wase Dierenbescherming behoort tot één van hun activiteiten.

Toen Peter Staljanssens (penningmeester) het nieuws hoorde, contacteerde hij schepen Patrick Vertongen. Na enig overleg werd er besloten om de waterschildpadden te vangen en een blijvende thuis te geven.

Schepen Vertongen drong er wel op aan dat de dieren een goede thuis zouden krijgen en niet in het commerciële circuit zouden terechtkomen. Met dit voorstel ging de Vlaamse terrariumvereniging volledig akkoord, want ook zij vinden het dumpen van dieren (niet enkel waterschildpadden) absoluut niet kunnen.

De dieren werden, zonder problemen, met vangnetten gevangen, wat behoorlijk wat belangstelling teweeg bracht bij enkele inwoners. Deze vonden het een mooi initiatief van schepen Patrick Vertongen en de Vlaamse terrariumvereniging, om de dieren een veiligere en betere thuis te geven.

Ook Patrick hielp een handje mee bij het vangen van de waterschildpadden. Na enkele uren waren de schildpadden gevangen en was iedereen tevreden over het gepresteerde werk. Schepen Patrick Vertongen zal dan ook een blijvend contact onderhouden met de Vlaamse terrariumvereniging.

Peter Staljanssens vindt het wel jammer dat opnieuw” foute dierenliefhebbers” de nodige media aandacht krijgen. De fout ligt vaak bij de onjuiste info die tuincentra geven of aan het ondoordacht aankopen van waterschildpadjes . Peter geeft dan ook de raad aan mensen die toch een waterschildpad willen houden, zich eerst zorgvuldig te informeren bij een vereniging of gespecialiseerde dierenzaak .Het correct houden van waterschildpadden vraagt immers veel werk. “Bezint eer je begint” is trouwens de slogan van onze vereniging.

Ook de foute info die Mr. Dominique Verbelen (natuurpunt) vertelde, (dat deze waterschildpadjes nog steeds te krijgen zijn op kermissen), vindt Peter jammer. Gelukkig is dit al enkele jaren niet meer het geval, zegt Peter. Ook vraagt Mr. Verbelen om de import op deze waterschildpadden te verbieden. Wat Mr.Verbelen niet weet is, dat men dan illegale handel krijgt in deze schildpadden. Wat de condities van de “illegale” dieren, en de manier waarop ze aan de man gebracht worden er zeker niet zal op verbeteren.

Maar we zijn er ons ook van bewust dat zulke praktijken zoals het dumpen van waterschildpadden absoluut niet kan. En net zoals Mr. Verbelen zijn wij ook dierenliefhebbers die het wel goed menen met onze dieren. Maar waarom niet samen rond de tafel zitten en de problemen op een correcte manier aanpakken.